Yrsa Lindqvist
Förste arkivarie – ArkivJag har studerat etnologi och är filosofie licentiat från Åbo Akademi. Innan jag kom till SLS arbetade jag som forskare i ett projekt där jag studerade finlandssvenskar ur ett kulturanalytiskt och kulturantropologiskt perspektiv. Denna erfarenhet har varit värdefull för mitt nuvarande arbete.
Som förste arkivarie arbetar jag främst med insamlingar, donationsärenden och digitalisering av arkivmaterial. Min nuvarande roll har jag haft sedan 2017, men jag har arbetat på SLS i över 20 år med olika arbetsuppgifter.
Jag är särskilt stolt över att ha gett ut boken Mat, måltid, minne (2009) som handlar om arkivets hushålls- och matlagningsmaterial. Boken har öppnat många dörrar både internt och externt. En höjdpunkt var 2023 då jag på Göteborgs bokmässa fick presentera boken Historiska recept i urval tillsammans med den svenska TV-kocken Siri Barje. Det är speciellt roligt att tillämpa historiska källor i praktiken.
Arbetsmiljön på SLS är mycket trevlig och motiverande, särskilt samarbeten mellan våra olika sektorer. Det bästa med mitt jobb är att få arbeta i en trivsam kontorsmiljö i centrala Helsingfors och att ha härliga kolleger. Jag uppskattar också de goda förmånerna, som bra företagshälsovård och en aktiv personalklubb som organiserar olika evenemang.